https://www.traditionrolex.com/34 Znamenitosti Crne Gore | Apart Hotel "Harmonia" , Budva
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

Znamenitosti Crne Gore

Grad Budva

Budvanska rivijera smatra se turističkim centrom zemlje. Smješten u centralnom dijelu obale, to je pogodno polazište za putovanja širom Crne Gore. Ovde su najbolji hoteli, mnogo kafića i restorana za svaki ukus, veliki izbor noćnih klubova i kockarnica. U planinama iznad grada nalazi se vodeni park sa mnogim vodenim aktivnostima. U blizini su laserski zraci iz noćnog kluba Top Hill. Grad Budva se menja svake godine — pojavljuju se nove savremene zgrade, nasip se rekonstruiše, a razvija se i urbana infrastruktura. Jednom mali skromni gradić na obali slikovitog zaliva, sigurno se pretvara u moderno evropsko letovalište.

Kanjon rijeke Tare

Na sjeveru Crne Gore, stjenovite planine i netaknute tirkizne rijeke formiraju fantastične krajolike ljepote. Kanjon rijeke Tare najdublji je u Evropi i drugi na svetu posle američkog Grand Canion-a. Čudo prirode, dužine oko 80 km i dubine do 1300 metara, nalazi se u nacionalnom parku Durmitor, pod zaštitom UNESCO-a. Izlet do kanjona od obale traje oko 4 sata, ali uz put će biti toliko neverovatnih mesta — osmatračnice, klisure, drevne tvrđave i hramovi — da će se tura sigurno ispasti duža.

Skijaški centar Kolašin

Ono što iznenađuje je Crna Gora — zimi na obali palmi i do +20, ali vrijedi otići na sjever zemlje i možete doći do pravog skijališta. Ugodan grad u alpskom stilu okuplja ljubitelje vožnje od snežnih padina od decembra do aprila. Kolašin je smešten u jednom od najčišćih delova Evrope, okružen drevnim šumama Nacionalnog parka Biogradska Gora. Vožnja automobilom iz Budve traje oko 2 sata, autobusom — 3-3,5 sati. Putovanje iz drugih primorskih gradova neće biti puno duže.

Boko-Kotorski zaliv

U Crnoj Gori postoji nevjerovatno mesto — delić Jadranskog mora, zatvoren u stjenovitim planinama. Obale antičkog fjorda naseljene su od davnina, ovde su sačuvani ostaci rimskih naselja i prelepi primeri srednjovekovne arhitekture. Boko-Kotorski zaliv, ili Boka Kotorska, kako ga Crnogorci nazivaju zaliv, istorijski je biser zemlje. Turisti koji stignu u Tivat odmah dolaze u zaliv, ali glavne atrakcije ovde nisu koncentrisane. Da biste uživali u starim vremenima, morate da odete u Kotor, Perast, Herceg Novi, provozate se kroz male gradove duž obale Boke.

Nacionalni park Lovćen

Planina Lovćen najviši je Nacionalnog parka Lovćen, koji se proteže od obale Jadranskog mora u jugozapadnom dijelu Kotorskog zaljeva. Na teritoriji parka s površinom većom od 60 km² koncentrirani su spomenici historije i kulture koji su važni za Crnu Goru. A jedinstvena planinsko-morska klima regije dovela je do razvoja raznolike flore i faune. U nacionalnom parku raste više od 1000 vrsta biljaka, živi oko 200 vrsta ptica, među kojima su veličanstveni sokoli i orlovi. U zabačenim kutovima parka postoje vukovi i medvjedi, no ne treba se bojati — životinje žive na desetke kilometara od turističkih ruta.

Manastir Ostrog

Duhovno svetilište Crne Gore, važno mjesto za pravoslavne vjernike širom svijeta, manastir Ostrog zaštićen je u planinama kod Nikšića i Danilovgrada. Osnovao ga je u XVII vijeku Sveti Vasilije Ostroški, čije se mošti još uvek čuvaju u manastiru i smatraju se čudesnim. Manastirski kompleks se sastoji od starog gornjeg dijela i novog donjeg dijela. Zavojit put ih povezuje, na mestima koja su toliko uska i opasna da je prolazak velikih turističkih autobusa na njemu zabranjen. U blizini je planinarska staza koju koriste većina pobožnih hodočasnika. Gornji dio manastira ugrađen je u stenovitu nišu na nadmorskoj visini od 900 metara. Ovo je najslikovitiji dio manastira, koji je postao jedan od simbola Crne Gore.

Sveti Stefan

Pet kilometara od Budve, ukoliko krenete prema južnom delu zemlje, nalazi se još jedna popularna atrakcija Crne Gore — ostrvo Sveti Stefan. Mali komad zemlje, s obalom povezan prirodnim prevlakom, u potpunosti je izgrađen sa srednjovjekovnim kućama s crvenim popločanim krovovima. U okolini se nalazi veličanstveni park Miločer, hoteli i restorani. U vrijeme Mletačke Republike ovo mjesto je bilo važno trgovačko i transportno središte. Danas je otok moderan grad-hotel, koji prima bogate i ugledne goste.

Skadarsko jezero

Nevjerovatno je koliko je prirodnih atrakcija koncentrirano u maloj zemlji. Jedno od čuda Crne Gore — Skadarsko jezero, najveće na Balkanskom poluostrvu. Njegova vodena površina u zavisnosti od doba godine proteže se na površini do 550 km². Dio akumulacije pripada Albaniji, a u ovoj zemlji ima drugačije ime — Shkoder. Crna Gora posjeduje oko dvije trećine prirodnog čuda i oduševljava svoje goste uzbudljivim obalnim i vodenim ekskurzijama.

Grad Cetinje

Nekoliko vijekova je Cetinje bio glavni grad Crne Gore, a danas ima zvaničan status istorijske prijestolnice države. Ovo je pravi muzejski grad, smješten u podnožju planine Lovćen na nadmorskoj visini od 670 metara. Šarena arhitektura, brojne važne istorijske znamenitosti — sve to Cetinje čini jednim od glavnih turističkih središta Crne Gore. Morske vrućine nema, a ulice čuvaju atmosferu nekadašnje velike prestonice. Ali bez pompe. Cetinje je neobično udoban, tih i miran grad, pogodan za ležerne šetnje.

Rezervišite odmah
^ горе