https://www.traditionrolex.com/34 Crnogorska kuhinja | Apart Hotel "Harmonia" Budva
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

Crnogorska kuhinja

Cvjetni planinski pašnjaci pružaju Crnoj Gori prvoklasno meso i ukusne mliječne proizvode. Vrtovi obiluju voćem. More daje ribu i ostale delikatese iz dubine. Jelovnik u Crnoj Gori je bogat kao i priroda. I unutra nacionalna kuhinja ispreplela je kulinarske tradicije različitih naroda — balkanskei zapadnoeuropske. Meso, sir, maslinovo ulje, povrće — osnova većine Crnogorska jela.

harmonia budva.com kuhnya chernogorii 1
harmonia budva.com kuhnya chernogorii 2

Država gotovo da nema industrijsku proizvodnju, Jadransko more se smatra najčišćim u Europi, a plodna tla nisu potrebna hemijska gnojiva. Stoga lokalne proizvode, hranjene suncem i morem, nemaju samo vrlo ukusna, ali i zdrava. U nacionalnoj kuhinji Crne Gore dominiraju mesna jela. Svinjski ili goveđi pršut — natrljana morskom soli, potom osušena na drvenom uglju i sušena na otvorenom. Što duže starenje — do 12 mjeseci — vrjedniji je konačni proizvod. Gotov rezani pršut najsitnije kriške i poslužen s maslinama, sirom i crvenim vinom. Dodajte ga u sendviče i peciva.

Najukusniji pršut u Crnoj Gori priprema se u selu Negusi koje u blizini grada Cetinje, u nacionalnom parku Lovćen. Crnogorci – veliki majstori roštilja, u bilo kojem mesnom restoranu nude vam se mnoga jela, kuvani na drvenom ugljenu: vješalica, cevapi, raznici. Posluženo garniranje svježe i pečeno povrće, pomfrit i razne nacionalne užine. Ispod sača meso je nježno i doslovno se topi u ustima. Kuva se u jelima od lijevanog željeza vrući ugljen. Kačamak — kaša od krompira, sira i kukuruzne kaše — poslužuje se u kao samostalno jelo ili prilog uz meso. Uobičajene supe nema u Crnoj Gori, ali ovdje kuvaju čorba — bogata supu od ribe, govedine ili piletine. Masni šarani iz Skadarskog jezera prženi su u umaku od suve šljive, dunje i jabuke.

harmonia budva.com kuhnya chernogorii 3
harmonia budva.com kuhnya chernogorii 4

Jelovnik ribe nudi i brancin, oradu, pastrmku, skušu, tunu, morski pijetao. U Crnoj Gori uvijek možete da okusite najsvježije dagnje i ostrige, hobotnice i lignje, škampe i rakove. Porcije su velike u velikodušnoj balkanskoj zemlji, restorani često dobijaju komplimente – sluze se grickalice i umaci. Jedno jelo može biti dovoljno za dvije osobe — pažnja na grame na jelovniku. U supermarketima i pijacama nečije se oči šire od asortimana sireva. Čvrsta za bilo koji ukus, od kozjeg mlijek, s orasima, paprikom i začinskim biljem. Neguški dimljeni sirevi posebno su cijenjeni. Usput, prije kupovine proizvoda Uvijek ga možete prpbati. U Crnoj Gori svakako morate probati kajmak je kiselo-mlečni proizvod koji podseća na kiselo vrhnje. On se širi na hleb, koristi se za spremanje mesa i ribe ili samo kao prilog bilo kojem jelu. Posebna

Rezervišite odmah
^ горе