https://www.traditionrolex.com/34 O Crnoj Gori | Korisna informacija | Apart Hotel "Harmonia" Budva
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

O Crnoj Gori

Vrijeme u Crnoj Gori

U južnoj mediteranskoj zemlji mraz, snijeg i pljusak mogu se zaboraviti. Ali samo u slučaju ako živite pored mora. Prosečna godišnja temperatura na obali varira oko 20 stepeni, ljeti se vazduh zagrijeva do +35, u najhladnijim mesecima i do + 5-10 stepeni. Na sjeveru Crne Gore, visoko u planinama, mrazevi se ponekad javljaju i do -15, snijega može biti i do pet meseci godišnje. Jednom rječju, klima je ovde blaga, ali raznolika.

Vina u Crnoj Ggori

Vino se proizvodi u Crnoj Gori od davnina. Drevna plemena sa Balkanskog poluostrva zvana Iliri bili su prvi koji su ovdje uspostavili vinograde. Od Rimljana se u I vijeku pre nove ere razvilo vinogradarstvo u regionu. Danas je više od 100 vinarskih kompanija registrovanih u zemlji i njihovi vinogradi zauzimaju ukupno oko 4,5 hiljada hektara. Mnoga domaćinstva su takođe uključena u pravljenje vina.

Plaže u Crnoj Gori

Jadransko more koje zapljskuje obalu Crne Gore smatra se najčišćim u Evropi. A plaže u državi su gotovo sve besplatne, dok su raznolike i vrlo slikovite. Ima malih i skrivenih u stijenama. Ima prostranih koje se protežu nekoliko kilometara, sa prelijepim morskim dubinama. Ukupna dužina plaža u Crnoj Gori je veća od 70 kilometara. Ako putujete automobilom po zemlji, možete otkriti nova mjesta za kupanje barem svaki dan.

Crnogorska kuhinja

Cvjetni planinski pašnjaci pružaju Crnoj Gori prvoklasno meso i ukusne mliječne proizvode. Vrtovi obiluju voćem. More daje ribu i ostale delikatese iz dubine. Jelovnik u Crnoj Gori je bogat kao i priroda. I unutra nacionalna kuhinja ispreplela je kulinarske tradicije različitih naroda — balkanskei zapadnoeuropske. Meso, sir, maslinovo ulje, povrće — osnova većine Crnogorska jela.

Festivali i praznici u Crnoj Gori

Crna Gora se zabavlja tokom cijele godine. Osim državnih praznika, među kojima su Nova godina i Božić nama poznati, u zemlji se slave različiti značajni događaji — berba, pojavljivanje prvog prolećnog cveća, zrenje vina, početak i završetak sezone. Zimi i leti se ovde održavaju tradicionalni karnevali, muzička i sportska desavanja . Praznici uvek okupljaju gomilu meštana i turista, jer ih slave u balkanskom stilu sa zabavnom, vedrom, bučnom i velikodušnom publikom.

Ribolov u Crnoj Gori

Jadransko more se raduje ne samo kristalno tirkiznom vodom, već i sa dosta gurmanske ribe. Ljubitelji ribolova ovde mogu uloviti skušu, barakudu, oradu, bonito, morsku jegulju, a uz dobru spretnost čak i malo tunjevine. Računajte sve mogućnosti, ima mnogo podvodnih stanovnika. Često lignje i hobotnice. Ali ribolov u Crnoj Gori može biti ne samo na moru, u planinskim rijekama i jezerima ribolovci love pastrmku, lososa, štuku, šarana.

Kako putovati po Crnoj Gori

Malena zemlja s površinom od samo 13.812 km² može se preći u jednom danu. Željeznički saobraćaj u Crnoj Gori nije razvijen, na obali nema vozova. Ali Je dobro organizovan autobuski prevoz. Javnim prevozom možete doći do gotovo bilo kojeg kraja zemlje. Spaja putnu mrežu na čitavoj teritoriji države, tako da je glavni način da se dođe autobusom ili automobil. Putevi u Crnoj Gori su kvalitetni, glatki, ali na mjestima u planinama složeni, pa čak i opasni. Zimi se u nekim krajevima kreću lancima natočkovima.

Nova godina u Crnoj Gori

Šta je sa Novom godinom pod palmama? A za ovo ne trebate letjeti 10-12 sati.U decembru- I u januaru se vazduh zagrijava do 8-10 stepeni, u podne se na suncu moze podici na 20 stepeni . Ugodno vrijeme za razgledanje, planinarenje, pa čak i druženja na terasama kafića. Gradovi su u ovo vrijeme obojeni vijencima i instalacija, božićna rasprodaja je svuda, u restoranima i pravo koncerti i zabave održavaju se na ulicama.

Sveta mjesta Crne Gore

U Crnu Goru odlazi se ne samo na plažni odmor. Na ovoj drevnoj Pravoslavnoj zemlji je koncentrisano mnogo duhovnih svetinja do kojih se dolaze tokom cele godine Hodočasnici iz celog svijeta. Da biste dodirnuli mošti svetaca, pogledajte čudo ikone prožete atmosferom mira i tražite zdravlje za sebe i voljene. Putovanje svetim mestima sigurno uključuje i duhovni simbol Crne Gore- Ostrog, Cetinjski manastir , monasi na reci Morači, u Bokokotorskom zalivu i na području Budvanske rivijere. Značajno za pravoslavne ljude je da se hramovi se nalaze širom zemlje.

Šta treba raditi u Crnoj Gori

U turističkoj zemlji sve je stvoreno tako da gosti mogu uživati da provodeći vrijeme. Nakon kupovine i sunčanja, gosti odlaze da jedu, zabavljaju se i stiču nova iskustva. Izbor zabave u Crnoj Gori je veliki — kafići i restorani su na svakom koraku, noćni klubovi i kazina. U planinama vas čekju rafting i druge ekstremne avanture. Možete da se vozite na sniježno bijeloj jahti, lovite na otvorenom moru, idete na lokalni odmor ili festivale. Za djecu postoje vodeni parkovi i atrakcije sa igrama na otvorenom.

Rezervišite odmah
^ горе