https://www.traditionrolex.com/34 Vina u Crnoj Ggori | Apart Hotel "Harmonia" Budva
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

Vina u Crnoj Ggori

Vino se proizvodi u Crnoj Gori od davnina. Drevna plemena sa Balkanskog poluostrva zvana Iliri bili su prvi koji su ovdje uspostavili vinograde. Od Rimljana se u I vijeku pre nove ere razvilo vinogradarstvo u regionu. Danas je više od 100 vinarskih kompanija registrovanih u zemlji i njihovi vinogradi zauzimaju ukupno oko 4,5 hiljada hektara. Mnoga domaćinstva su takođe uključena u pravljenje vina.

harmonia budva.com vina chernogorii 1
harmonia budva.com vina chernogorii 2

U Crnoj Gori dominiraju suva, oštra i bogata vina. Polu-slatka i slatka vina nisu toliko popularna, ali su takođe prisutna u prodaji. Nisu samo napravljeni od grožđa, postoji svijetla kupina, breskva i druga voćna pića. Crveno suvo Vranac vino se smatra razglednicom zemlje i spada u prvih 100 vina Evrope. Vranac Pro Corde vrhunsko vino sadrži sjeme grožđa ekstrakte, jačajući srčani mišić. Drugi popularni brend je bijeli suvi Krstac. Odgovarajuća sorta grožđa raste samo u Crnoj Gori. Mnogo pokušaja da se uzgaja negdje drugo bilo je neuspješno. Alkohol iz grožđa Krstac je lagan, osvežavajući i nežan na ukus. Vodeća Crnogorska vinarija je 13 Jul-Plantaze.

Proizvodi fabrike 13 jula-Plantaze godišnje se nagrađuju prestižnim nagradama i izvoze širom svijeta. Među najpoznatijim privatnim vinarijama, tu su Vinarija Vučinić-Zenta i Buk porodične vinarije. Pronalaženje njihovih proizvoda van Crne Gore je teško. Nemoj propustite priliku da ih probate u zemlji. Odličnog su kvaliteta, a vina Crne Gore su veoma jeftina. Ciena mladog vina počinje od 1,8 evra, boca ostarelog vina košta 4-7 evra. Da kupite domaće vino na pijaci samo treba da platite u proseku 5 evra.

harmonia budva.com vina chernogorii 3
harmonia budva.com vina chernogorii 4

Možete besplatno probati lokalna pića i uživajte u prženoj ribi na godišnjem festival Vina i ukljeve. Organizuje se u Virpazaru, na obali Skadarskog jezera. Obično događaj se održava u decembru, ali zbog vremena može da se odloži za mjesec dana. Proizvođači vina iz svih krajeva svijeta dolaze u zemlju, uključujući lidera u industriji Plantaže, predstavljaju i prodaju svoje proizvode na Festival. Lokalci donose svoje domaće vino uz masline, sir i med. Crna Gora je sa pravom ponosna na tradiciju vinogradarstva, koja je duboko ukorenjena u prošlosti. Gosti zemlje ne mogu napustiti Crnu Goru bez najmanje jedne flaše vina. Pored toga, svi popularni brendovi dostupni su u suvenirnicama 187-200 ml

Rezervišite odmah
^ горе