https://www.traditionrolex.com/34 Grad Cetinje | Znamenitosti | Apart Hotel "Harmonia" , Montenegro
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

Grad Cetinje

Nekoliko vijekova je Cetinje bio glavni grad Crne Gore, a danas ima zvaničan status istorijske prijestolnice države. Ovo je pravi muzejski grad, smješten u podnožju planine Lovćen na nadmorskoj visini od 670 metara. Šarena arhitektura, brojne važne istorijske znamenitosti — sve to Cetinje čini jednim od glavnih turističkih središta Crne Gore. Morske vrućine nema, a ulice čuvaju atmosferu nekadašnje velike prestonice. Ali bez pompe. Cetinje je neobično udoban, tih i miran grad, pogodan za ležerne šetnje.

harmonia budva.com gorod tsetine 1
harmonia budva.com gorod tsetine 2 1

Možda je glavna atrakcija grada Cetinjski manastir, važno mesto za pravoslavne hodočasnike iz celog sveta. Mošti Jovana Krstitelja i čestica Svetog krsta Gospodnjeg čuvaju se ovde. Pored manastira je crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, podignuta na donacije ruskog cara Aleksandra III. U hramu počivaju posmrtni ostaci crnogorskih knezova i mitropolita. Vlaška crkva, osnovana sredinom 15. veka, poznata je po ogradi od dve hiljade cevi. Ovo su oruđa turske okupacije zarobljena u oslobodilačkim ratovima u 19. veku.

Ostale važne znamenitosti uključuju dvorce lokalnih vladara, bivše ambasade evropskih zemalja, istorijske, etnografske i umetničke muzeje. Kolekcija umetničkog muzeja sadrži slike Dalija, Renoara, Picassa, Chagalla, jedinstvenu ikonu Majke Božje, koju je navodno naslikao apostol Luka pre više od dve hiljade godina. U dvorištu Bilijara — nekadašnjoj rezidenciji Petra II Petrovića Negoša, jednog od najvećih vladara zemlje — možete videti austrijsku reljefnu kartu Crne Gore, prepoznatu kao spomenik kulture.

harmonia budva.com gorod tsetine 3 1
harmonia budva.com gorod tsetine 4 1

Nedaleko od grada, na vrhu planine Lovćen, nalazi se mauzolej Petra II Petroviča Negoša. Unutrašnji lukovi spomenika su od čistog zlata, unutra se nalazi 28-tonski kip vladara, a njegovi ostaci počivaju u sarkofagu na donjem spratu. Sa osmatračnice iza mauzoleja pogled na čitavu Crnu Goru. Na putu do vrha planine, možete se spustiti u selo Negushi da posjetite kuću-muzej Petra II i kupite nacionalne delicije — pršut, sireve, med, rakiju i vino. Cetinje se nalazi na 30 kilometara od Budve i na istoj udaljenosti od Podgorice. Od grada do mauzoleja treba ići oko 20 kilometara.

Rezervišite odmah
^ горе