https://www.traditionrolex.com/34 Manastir Ostrog | Znamenitosti | Apart Hotel "Harmonia"
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

Manastir Ostrog

Duhovno svetilište Crne Gore, važno mjesto za pravoslavne vjernike širom svijeta, manastir Ostrog zaštićen je u planinama kod Nikšića i Danilovgrada. Osnovao ga je u XVII vijeku Sveti Vasilije Ostroški, čije se mošti još uvek čuvaju u manastiru i smatraju se čudesnim. Manastirski kompleks se sastoji od starog gornjeg dijela i novog donjeg dijela. Zavojit put ih povezuje, na mestima koja su toliko uska i opasna da je prolazak velikih turističkih autobusa na njemu zabranjen. U blizini je planinarska staza koju koriste većina pobožnih hodočasnika. Gornji dio manastira ugrađen je u stenovitu nišu na nadmorskoj visini od 900 metara. Ovo je najslikovitiji dio manastira, koji je postao jedan od simbola Crne Gore.

harmonia budva.com monastyr ostrog 1
harmonia budva.com monastyr ostrog 2

Pre dolaska mitropolita Vasilija Ostrožskog, na mestu manastira delovala je sićušna pećinska crkva. Preživio je do danas i zove se Vevedenskaja. Tursko ugnjetavanje primoralo je da se preseli u Ostrog iz okoline nikšićkog Svetog Vasilija. Stanujući ovde, mitropolit je obnovio postojeću crkvu i sagradio novu, Uzvišenja Svetog krsta. Godine 1671. sveti Vasilije umro je u svojoj ćeliji pored koje je direktno iz stijene izrasla loza. I dalje se penje po zidinama manastira, pored nje je uobičajeno da izrađuje želje. Mnogi turisti ih zapisuju na papir i ostave u pukotinama zidova.

Donji deo manastira sa Crkvom Svete Trojice sagrađen je sredinom KSIKS veka. Trenutno u manastiru živi desetak novaka. Osim ostataka Svetog Vasilija Ostroškog, mošti novog mučenika Stanka predmet su obožavanja u manastiru. Verovatno početkom XVIII veka, 12-godišnjeg Stanka su na ovim mestima Turci brutalno ubili zbog odbijanja prelaska na islam. Nepomirljive ruke mladog mučenika, odsečene divljacima, čuvaju se u crkvi Svete Trojice. Na teritoriji manastira postoji izvor, voda u kojoj se smatra svetom i lekovitom.

harmonia budva.com monastyr ostrog 3
harmonia budva.com monastyr ostrog 4

U Ostrogu se neće svideti samo pobožnim ljudima. Iznenađujuća je atmosfera mira i tišine, a sa teritorija manastira se otvara prelep pogled na dolinu Zete. Panorami se možete diviti svugde, ali nekoliko platformi za osmatranje izgrađeno je posebno za turiste. U manastiru se nalazi mala soba za opuštanje u kojoj hodočasnici mogu besplatno da prenoće. Tokom posete Ostrogu žene moraju da se pridržavaju pravila oblačenja — nije neophodno da pokrivate glavu, već ramena i kolena treba da budu sakriveni ispod odeće. Muškarci bi takođe trebali izgledati skromno i suzdržano, nepoželjno je posetiti manastir u odeći za plažu.

Rezervišite odmah
^ горе