https://www.traditionrolex.com/34 Nacionalni park Lovćen | Znamenitosti | Apart Hotel "Harmonia"
Bukirati online

Garantovano zakazivanje

bez provizije agenta

x
Pišite nam
Pošaljite
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranam.
x
Получить презентацию проекта
Vaši podaci neće se koristiti za slanje promotivnih ponuda ili za prijenos trećim stranama.

Nacionalni park Lovćen

Planina Lovćen najviši je Nacionalnog parka Lovćen, koji se proteže od obale Jadranskog mora u jugozapadnom dijelu Kotorskog zaljeva. Na teritoriji parka s površinom većom od 60 km² koncentrirani su spomenici historije i kulture koji su važni za Crnu Goru. A jedinstvena planinsko-morska klima regije dovela je do razvoja raznolike flore i faune. U nacionalnom parku raste više od 1000 vrsta biljaka, živi oko 200 vrsta ptica, među kojima su veličanstveni sokoli i orlovi. U zabačenim kutovima parka postoje vukovi i medvjedi, no ne treba se bojati — životinje žive na desetke kilometara od turističkih ruta.

harmonia budva.com gora i nacionalnyj park lovchen 1
harmonia budva.com gora i nacionalnyj park lovchen 2

Izlet na Lovćen odlična je opcija za cjelodnevni izlet, na koji možete iz bilo kojeg grada na obali. Put Kotor-serpentina vodi iz Kotora u park, ima 25 oštrih krivina i pruža fantastičan pogled na zaliv i otvoreno more. Obučeni turisti pješice se mogu popeti do parka, staza vodi lijevo od Kotorske tvrđave. Do Lovćena možete stići i iz Budve preko Cetinja — kulturnog glavnog grada Crne Gore. Takav izlet omogućit će vam uživanje u pogledu na Budvansku rivijeru, a ujedno i posjet Cetinjskom manastiru i ostalim atrakcijama kulturnog centra zemlje.

U nacionalnom parku turisti prije svega odlaze u mauzolej Petra Petrovića Njegoša — pjesnika, episkopa i vladara Crne Gore od 1830. do 1851. godine. Spomen obilježje nalazi se na jednom od dva vrha planine Lovćen — Jezerski vrh visine 1657 metara. Da biste došli do mauzoleja, morate preći 461 stepenik. Na ulazu turista susreću se ogromne mermerne statue Crnogorca, unutra se, ispod lukova od čistog zlata, nalazi spomenik vladaru. Ostaci Negoša pohranjeni su u sarkofagu na donjem katu. Iza mauzoleja je osmatračnica sa 360-stepenim pogledom. Po vedrom vremenu možete vidjeti cijelu Crnu Goru, Skadarsko jezero, pa čak i obale Italije.

harmonia budva.com gora i nacionalnyj park lovchen 3
harmonia budva.com gora i nacionalnyj park lovchen 4

Nedaleko od mauzoleja nalazi se selo Negoši — rodno mesto velikog vladara. Ovdje možete vidjeti kako su crnogorska sela izgledala u prošlosti, posjetiti kuću-muzej Petra Petrovića i probati najbolje suhomesnato meso u zemlji — pršut. Takođe, selo je poznato i po dimljenim sirevima, medu i rakiji. Na Lovćenu je dobro opustiti se od ljetnih vrućina – temperature vazduha u planinama je oko 10 stepeni niža nego na obali. Nacionalni park ima mnogo pješačkih i biciklističkih staza. Na Ivanovim Koritima nalazi se kamp s roštiljima, a u blizini je i restoran s nacionalnom kuhinjom. Takodje u blizini nalazi se avanturistički park «Lovćen». Ovdje su postavljene fascinantne staze sa preprekama za odrasle i djecu od 5 godina.

Rezervišite odmah
^ горе